Promei


Filmklub - Üzenőfal Archív dossziék
Archívum 2003-2004.

 A zongorista (The Pianist) - 2004. június 26.

1939, Varsó. Wladyslaw Szpilman zongoraművész egy lemezstúdióban dolgozik, amikor bombázni kezdik a várost. A felvétel félbeszakad, Wladyslaw hazatér. Otthon zsidó szülei és testvérei megpróbálják eldönteni, mit vigyenek magukkal, ha a növekvő náci fenyegetés miatt menekülniük kell Varsóból. Wladyslaw nem akarja elhagyni a várost, mivel szereti, s legalább annyira rajong Dorotáért, a fiatal csellistáért. A nő nagyon aggódik a növekvő antiszemitizmus miatt. Családja nem sokkal azelőtt költözött be a fallal körülvett gettóba, és megpróbálnak alkalmazkodni az ottani élethez.

A zsidó Itzak Heller kollaborál a nácikkal, és azt akarja, hogy Wladyslaw és Henryk csatlakozzon a zsidó rendőrséghez, de a fivérek visszautasítják az ajánlatot. Miközben megpróbálnak pénzt keresni, hogy eltartsák a családot, a körülmények egyre rosszabbra fordulnak. Mindenkit deportálnak, kivéve Wladyslawot, akit Itzak kirángat a sorból. Benek, annak az étteremnek a tulajdonosa, ahol korábban zongorázott, munkát ad Wladyslawnak, de a helyzete egyre rosszabbra fordul, a német tisztek és a katonák roppant gorombák vele.

A zongorista a föld alatti mozgalomnál keres segítséget, amely különböző védett házakba bújtatja el őt, ahol nincs más dolga, mint kibámulni az ablakon. A varsói gettó 1943-as felkelését követően Wladyslaw megint önmaga lehet. Dorota és mások, többek között a német Wilm Hosenfeld százados segítségével a zongorista megpróbálkozik a túléléssel, amíg véget nem ér a háború.
 

 

színes feliratos francia-német-lengyel-angol-holland filmdráma, 148 perc, 2002
Rendező: Roman Polanski, Szereplők: Adrien Brody (Wladyslaw Szpilman), Daniel Caltagirone (Majorek), Frank Finlay (Apa), Emilia Fox (Dorota), Thomas Kretschmann (Wilm Hosenfeld), Maureen Lipman (Anya)

 

Képek:

http://us.imdb.com/title/tt0253474/photogallery

 

Videórészletek:

http://www.thepianist-themovie.com/pianist.htm#cannes

 

Egyéb linkek:

http://www.thepianist-themovie.com/

http://www.allmovie.com/cg/x.dll?p=avg&sql=A264212

http://us.imdb.com/title/tt0253474/

__________

A.I - Mesterséges értelem (A.I. Artificial Intelligence) - 2004. május 15.

A 21. század közepére az emberiség életét az új típusú, saját létükről is tudó komputerek teszik tökéletessé. Ezek a gépek segítenek átvészelni a természeti katasztrófákat: a sarki jégpáncélok megolvadását és a kontinensek parti területeinek víz alá kerülését is. A komputerek robotokat működtetnek, és ezek egyike, egy android a gépek evolúciójának új lépcsőfokára ér: alkotói érzésekkel ruházzák fel. A film az ő érzelmeinek fejlődéséről, és a körülötte élők reakcióiról szól, arról, hogy lehet-e a komputer-ember több, mint gép...

A film a XX. század egyik legnagyobb rendezőegyéniségének, az 1999-ben elhunyt Stanley Kubrick-nak utolsó filmterve alapján készült. Kubrick még életében felkérte a rendezésre az egyetlen embert, aki szerinte képes ezt az álmot vászonra varázsolni: Steven Spielberg-et. A két látszólag nagyon különböző, ám kétségtelenül nagyformátumú rendező közös munkájából a filmtörténet egyik legérdekesebb, gyönyörű és megrázó alkotása született.

színes feliratos amerikai sci-fi, 145 perc, 2001

Rendező: Steven Spielberg, Szereplők: Haley Joel Osment (David Swinton), Jude Law (Gigolo Joe)

 __________

Amelie csodálatos élete (Le fabulex destin d'Amelie poulain) - 2004. április 17.

Amélie Párizs híres negyedében, a Montmarte-on él. A lány pincérnoként dolgozik a helyi bisztróban, a sarki zöldséges perlekedését figyelmesen végighallgatja, szomszédainak pedig ismerosként köszön. Semmi különös nem történik az életében, és ezzel nem is lenne semmi baja, ha egy késonyári nap meg nem változna minden. Éppen Diana hercegno halálos autóbalesetérol tudósít a híradó, amikor Amélie egy elrejtett dobozkára bukkan a lakásában: egy régesrégi bérlo gyermekkori kincseire. Amikor felkutatja a tulajdonost, és visszaadja neki rég elfeledett relikviáit, a lecsúszott, középkorú férfi élete megváltozik - és ezt látva Amélie-é is. A trafikoslányt új udvarlóval hozza össze. Ellopja apja kerti törpéjét, és elküldi egy világ körüli utazásra. A házmesternonek leveleket ír halott férje nevében. Egy szép napon aztán megpillant egy fiatalembert, aki eltépett igazolványképeket gyujt a Gare du Nord fotóautomatájánál. A férfi elfut, de közben elejti a naplóját. Amélie felveszi, és nagyot dobban a szíve. Amélie és Nino tökéletes pár lennének. De vajon egymásra találnak-e?

színes, magyarul beszélő francia-német romantikus film, 120 perc, 2001

Rendezte: Jean-Pierre Jeunet, Szereplők: Audrey Tautou (Amélie Poulain), Mathieu Kassovitz (Nino Quincampoix), Rufus (Raphaël Poulain - Amélie apja), Yolande Moreau (Madeleine Wallace - házmester), Artus de Penguern (Hipolito - az író), Urbain Cancelier (Collignon - zöldséges), Dominique Pinon (Joseph), Michel Robin (Collignon apja), Isabelle Nanty (Georgette)

 __________

K-PAX - 2004. március 20.

<>A K-PAX című filmben a kétszeres Oscar-díjas Kevin Spacey egy ártalmatlan fickót alakít, aki valahogy rendőrkézre kerül egy utcai rablótámadás utáni zűrzavarban. A többszörösen Oscar-jelölt Jeff Bridges egy kis közkórház igencsak megedződött pszichiáterének szerepét játssza. Kettejük útja akkor keresztezi egymást, amikor a rendőrség Prot (Spacey) ügyében Dr Mark Powell-hez (Bridges) fordul, miután Prot rendkívül udvariasan arról tájékoztatja őket, hogy a fényt túl erősnek találja ezen a bolygón - ragyogóbbnak és erősebbnek, mint otthon, a távoli K-PAX bolygón. Powell a pályafutása során már számtalan képzelodő beteget kezelt, és úgy gondolja, hogy csak idő kérdése, mikor hullik le Prot álarca, hogy mikor tudja szóra bírni őt az igazságról. Prot azt állítja, hogy tényfeltáró küldetést tölt be: sok mindent talált itt, ami tetszik neki, de még mielőtt a nyár véget ér, haza fog térni bolygójára. És ahogy telnek a napok, s közeledik elutazásának kitűzött ideje, betegtársai a kórházban valamennyien vele akarnak menni, hisz az ezer fényévnyire lévő bolygó életét oly hívogatóan festi le előttük.

Dr Powellt sötét félelmek gyötrik Prottal kapcsolatban és eltökéli, hogy minden elképzelhető eszközt igénybe vesz, hogy felfedje az igazságot erről az emberről, még mielőtt túl késő lenne. De ahogy ezek az eszközök sorra csődöt mondanak, Powell kételkedni kezd még olyan dolgokban is, amelyeket egész életében biztosnak hitt. Különösen, miután Prot tudásával megdöbbent több szkeptikus csillagászt is...

Powell fel kell, hogy tegye önmagának a kérdést: vajon lehetséges-e, hogy Prot valamilyen módon valóságos? És ahogy fáradhatatlanul próbálkozik, hogy áthatoljon Prot védőpáncélján, ráébred, hogy valójában ő maga vált áthatolhatatlanná...

színes, magyarul beszélő német-amerikai sci-fi, 120 perc, 2001

Rendezte: Iain Softley, Szereplők: Kevin Spacey (Prot), Jeff Bridges (Dr. Mark Powell), Alfre Woodard (Claudia Villars), Mary McCormack (Rachel Powell), David Patrick Kelly (Howie)

__________

Tűzszekerek (Chariots of Fire) - 2004. február 21.

A film, amely igaz történetet mesél el, két megszállott futó vérre menő küzdelméről szól. Ők képviselik Angliát az 1924-es párizsi olimpián, s miután a futás mindkettőjük számára az életet jelenti, így küzdelmeik során hihetetlen indulatoknak és ellentéteknek lehetünk szemtanúi. Varázslatos és felemelő képsorokban kísérhetjük végig e két csodás sportember elszánt, bátor harcát a személyes és az olimpiai diadalért. A film minden korosztály számára feledhetetlen élményt nyújt.

színes magyarul beszélő angol filmdráma, 123 perc, 1981.
Rendező: Hugh Hudson, Szereplők: Ben Cross (Harold Abrahams), Ian Charleson (Eric Liddell), Nigel Havers (Lord Andrew Lindsay), Cheryl Campbell (Jenny Liddell), Alice Krige (Sibyl Gordon)

__________

Száll a kakukk fészkére (One Flew Over the Cuckoo's Nest) - 2004. január 17.

A Ken Kesey regényéből forgatott film egy elmegyógyintézetben játszódik, ahová McMurphy, a kisstílű bűnöző a börtön helyett záratja magát. Hamarosan rájön: a műintézmény lakói - akik ellentétben vele, nem tettetésből kerültek ide - semmivel sem bolondabbak nála, annál inkább bolond a világ, amely idejuttatta őket. A történet többi szereplőjének élete - kivétel nélkül remekbe szabott figurák és alakítások - mind egy-egy dráma, aminek már csak végkifejletével találkozunk. McMurphyről hamar lehull a kívülállás páncélja, és megpróbál segíteni társain, akiken látja: az orvostudomány köntösébe bújtatott érzéketlenség és álszent gyógyítás - valójában fegyelmezni, idomítani akarás - csak rontja állapotukat.

színes magyarul beszélő amerikai filmdráma, 130 perc, 1975.
Rendező: 
Milos Forman, Szereplők: Jack Nicholson (Patrick McMurphy), Louise Fletcher (Mildred Ratched nővér), William Redfield (Harding), Michael Berryman (Ellis), Danny DeVito (Martini), Brad Dourif (Billy Bibbit)

__________

Ébredések (Awakenings) - 2003. május 10.

A visszahúzódó, inkább kutatóorvosnak, mint gyakorló pszichiáternek való Dr. Malcolm Sayer a Baibridge-i Kórház ideggyógyászatára kerül. Az osztályon szinte teljesen öntudatlan, gyermekkoruk óta tetszhalott állapotban lévő betegeket kezelnek. Bár nem tudnak beszélni és érzelmeiket, gondolataikat más módon adják környezetük tudtára, Sayer meg van győződve róla, hogy ezek az emberek "odabenn mégis élnek". A lelkes orvos egy olyan új gyógyszert fedez fel, amellyel a betegeket vissza lehet hozni őket az életbe. Csodálatos ébredésnek lehetünk tanúi.

színes magyarul beszélő amerikai filmdráma, 121 perc, 1990

Rendezte: Penny Marshall, szereplők: Robert De Niro (Leonard Lowe), Robin Williams (Dr. Malcolm Sayer), Julie Kavner (Eleanor Costello), Ruth Nelson (Mrs. Lowe), John Heard (Dr. Kaufman)

 

__________

 

Árvák hercege (The Cider House Rules) - 2003. december 29.

A második világháború előestéjén játszódik a John Irving lebilincselő regényéből készült film, amely a felnőtté válás, a szerelem és a család, az ármány és a becsület megindító története. Homer Wells (Tobey Maguire) a Maine állambeli St. Cloud kisváros árvaházában nő fel. Az intézet igazgatója Dr. Larch (Michael Caine) megkedveli a fiút és szinte fiává fogadja. Jó képességei miatt segédnek fogadja maga mellé. Homer ügyes, de képzettség nélküli sebésszé válik. A falakon túli élet után áhítozik, de a doktor túlságosan ragaszkodik hozzá. Wally (Paul Rudd) és Candy (Charlize Theron) a doktor segítségét kérik, aki illegális, de biztonságos abortuszokat végez a környékbeliek cinkosságával. Homer velük távozik és Wallyék almáskertjében dolgozik tovább. Wallyt behívják katonának, Homer és Candy egyre közelebb kerül egymáshoz...

 

színes feliratos amerikai filmdráma, 126 perc, 1999

Rendező: Lasse Hallström, Szereplők: Tobey Maguire (Homer Wells), Charlize Theron (Candy Kendall), Michael Caine (Dr. Wilbur Larch)

__________

 

A Grincs (How the Grinch Stole Christmas) - 2003. december 13.

Egy aprócska hópihében, a havas táj rejtekében bújik meg Kifalva, a pisze orrú Kik birodalma. A Kik kedvenc ünnepe a Karácsony, lázasan készülődnek hát a Szentséges Éjre. Az utcák és a házak díszben állnak, mindenki ajándékokért rohangál. A kis Cindy nem érti, minek ez a nagy felhajtás... Ám van valaki, aki ferde szemmel nézi a nagy nyüzsgést. Elég a nevét kimondani, és máris a hideg futkos minden Ki hátán. Fenn lakik a közeli Kobak-hegyen, a barlangjában, ki nem állhatja a Karácsonyt. Ő a Grincs! A kis Cindy azonban nem hisz a Grincsről szóló legendáknak, és azt akarja, hogy a rettegett zöld mumust válasszák meg Kifalva Karácsonyi Mókamajszterének. Felkerekedik hát, hogy ő maga adja át a meghívót a mogorva, morc manónak...

színes magyarul beszélő amerikai vígjáték, 105 perc, 2000
R
endezte: Ron Howard, Szereplők: Jim Carrey (Grincs), Jeffrey Tambor (Whoville polgármestere), Christine Baranski (Martha May Who-vier), Molly Shannon (Betty Lou Who), Anthony Hopkins (a narrátor hangja)

 

__________

Végszükség (John Q.) - 2003. november 15.

Mennyit ér egy szív? John Q. (Denzel Washington) mindent odaadna azért, hogy fia új szívet kaphasson. Mike-nak sürgős szívátültetésre van szüksége, ám a munkanélküli férfi társadalombiztosítása nem terjed ki a gyerek kórházi kezelésére, az orvosok viszont nem kezdhetik meg a műtétet, amíg az apa nem fizet. John Q., világéletében becsületes ember volt. Ám a becsülete most azt kívánja, hogy eddig elképzelhetetlen eszközökhöz folyamodjon. Pisztolyt szerez. Lezárja az intenzív osztály kijáratát, túszul ejti az egész kórházi részleget, hogy fegyverrel kényszerítse az orvosokat: végezzék el az életmentő műtétet. A rendőrség csak egy szokásos túszszedési esetet lát az ügyben, és bevetésre indul. John Q. azonban a fiáért harcol. Életet akar menteni. Akár mások élete árán is.

színes feliratos amerikai thriller, 118 perc, 2002.

Rendezte: Nick Cassavetes, Szereplők: Denzel Washington (John Quincy Archibald), Robert Duvall (Frank Grimes), James Woods (Dr. Raymond Turner), Kimberly Elise (Denise Archibald), Anne Heche (Rebecca Payne), Ray Liotta (Gus Monroe rendőrfőnök)

__________

Monte Cristo grófja (The Count of Monte Cristo) - 2003. október 18.

Edmond Dantest (Jim Caviezel), a szép jövő előtt álló, fiatal tengerészt őszinte és becsületes embernek ismeri mindenki. Két szerelme van, a tenger és a gyönyörű Mercedes (Dagmara Dominczyk), akivel már a házasságot tervezgetik. A terveket azonban váratlanul beárnyékolja egy árulás, mely nemcsak menyasszonyától fosztja meg a fiatalembert, hanem szabadságától is. Legjobb barátja, Fernand (Guy Pearce) annyira féltékeny rá sikerei, de leginkább Mercedes miatt, hogy titokban feljelenti őt. S ami még tragikusabb, a törvény sem védi meg az ártatlant - elítélik, és If várának hírhedt börtönébe zárják.
A sok megpróbáltatás után érvényét veszti Dantes számára mindaz, amit eddig hitt jóról és rosszról, csak a bosszú gondolata élteti. Aztán egy napon felbukkan cellájában egyik rabtársa, Faria abbé (Richard Harris), s az idős tudós nemcsak atyai barátja, hanem tanítója is lesz a hosszú évek alatt. Miután csodával határos módon a fiatalembernek sikerül megszöknie a börtönből, immár nem Edmond Dantes lép a világ elé, hanem egy rejtélyes és dúsgazdag különc, aki Monte Cristo grófjának nevezi magát. Ügyesen elvegyül a francia előkelő társaságban, s megkezdi terve végrehajtását, melynek egyetlen célja: módszeresen tönkretenni azokat az embereket, akik tönkretették az életét...

színes feliratos angol-amerikai filmdráma, 125 perc, 2002

Rendezte: Kevin Reynolds, Főszereplő James Caviezel (Edmond Dantčs/Monte Cristo grófja)

__________

Lovagregény (A Knight's Tale) - 2003. február 8.

A film a középkorban játszódik, és egy, a lovagok közé került korabeli sztár-sportoló, egy lovagi torna bajnok fiatalember történetét beszéli el, de minden ízében modern. A szélhámos srác, aki társai segítségével nemesnek hazudja magát, hogy a lovagok között új életet kezdhessen, és sikert arasson, igazi mai fiatal. Rajongói Queen számokat énekelnek a lelátókon, neki David Bowie a kedvence, és Nike-páncélban indul a harcba. A Lovagregényben a középkor látványos romantikája és a kortárs történetek humora és izgalma keveredik. A soundtrack elkészítése kedvéért összeállt a Queen együttes, hogy Robbie Williams-szal kiegészítve újra felvegye a film himnuszát, a We Will Rock You-t.

színes feliratos amerikai kalandfilm, 132 perc, 2001.
Rendezte: Brian Helgeland, főszereplő: Heath Ledger (William Thatcher)

 

következő oldal >>< body>

Archív dossziék
Archívum 2000-2002.
Archívum 2003-2004.
Archívum 2004-2005.
Archívum 2005-2006
Ide nézz!
2004 © Oldaltérkép powered by SiteSet